Zwem2mijl
een evenement van GVAV Rapiditas Triathlon

Programma en info

Algemeen

De start van de Zwem2mijl is met ingang van 2022 bij "watersportvereniging VWDTP" aan de Meerweg 227 te Haren. Hier begint de oversteek van het Paterswoldsemeer en het Hoornsemeer met finish bij restaurant "Kaap Hoorn" in Groningen. Vanuit het water is de finish goed zichtbaar door de finishboog. Bij de finish wordt de tijd geregistreerd. Er is ondersteuning aanwezig om deelnemers uit het water te helpen. In het finish gebied kan gebruik gemaakt worden van verzorging (drinken, kleine versnapering). De ruimte is hier beperkt dus doorstroming is wenselijk. Het finishgebied is uitsluitend toegankelijk voor deelnemers, organisatie en EHBO. 

Het evenement heeft een recreatief karakter en richt zich op de geoefende zwemmer die ervaring heeft met het zwemmen in open water. We raden de zwemmers zonder wetsuit aan om het lichaam in te smeren met vet/olie, afhankelijk van de buitentemperatuur.

Tijdschema

08.30 - 09.30 uur aanmelden
09.00 - 09.30 uur inname tassen etcetera
09.35 - 09.40 uur briefing op het terras van VWDTP
09.40 - 09.50 uur mogelijkheid tot inzwemmen
09.58 uur aftellen 
10.00 uur startschot
10.40 uur verwachte aankomst 1e deelnemer(ster) (Kaap Hoorn)
11.45 uur laatste deelnemer(ster) en afsluiting

Melden

Elke deelnemer dient zich aan te melden bij het startbureau bij VWDTP aan de Meerweg te Haren. De deelnemer ontvangt een genummerde badmuts die toegang geeft tot de startsluis. Het is verplicht om deze badmuts te dragen! Er is geen na-inschrijving mogelijk.

Vervoer terug naar de start

Er is beperkt vervoer van de finish terug naar de start, echter alleen als u dat bij uw inschrijving heeft aangegeven.

Verkleden

Bij het meldpunt kan men zich verkleden. Tassen, kleding etc kunnen bij de start worden achtergelaten. De organisatie neemt daarnaast ook tassen van de start mee naar de finish. Graag goed afsluitbare tassen gebruiken. Geen plastic tassen etc.

Limiet

De zwemlimiet is 1.45 uur. Bij het verstrijken van de limiet wordt iedereen uit het water gehaald en per boot naar de finish gebracht.

Veiligheid

Voor uw eigen veiligheid zijn tijdens het evenement voortdurend diverse kano’s en reddingsboten op het water aanwezig. Mocht u om wat voor reden dan ook hulp nodig hebben, probeert u dit dan tijdig duidelijk zichtbaar te maken met armgebaren. Belangrijk is dat u in nood de punt van de kano grijpt, niet het midden van de kano of de kanovaarder zelf.

Waterkwaliteit en -temperatuur

Een wetsuit is verplicht zodra de watertemperatuur beneden de 16 graden Celsius is. Boven de 24 graden Celsius is een wetsuit verboden conform het reglement van de Nederlandse Triathlon Bond. De kwaliteit van het water is voortdurend onder controle van het Meerschap Paterswoldsemeer en Hunze en Aa’s. Mocht na overleg met deze organisaties de waterkwaliteit als onvoldoende beoordeel worden om verantwoord te kunnen zwemmen, dan zal de organisatie het evenement afgelasten. 

Slecht weer protocol

Indien het weer voor de start of tijdens de prestatietocht het niet toelaat om veilig te zwemmen, zal de organisatie de wedstrijd niet door laten gaan of afbreken. Houdt u hier rekening mee. Als de tocht is gestart en de organisatie vindt het niet verantwoord om de tocht te vervolgen dan wordt het noodprotocol in werking gesteld, bijvoorbeeld bij een onweersbui. De deelnemers die zich dan in het water bevinden, zullen zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht. Het afgelasten zal d.m.v. fluitsignalen en scheepstoeters bekend worden gemaakt. U wordt verzocht het water zo snel mogelijk te verlaten en op eigen gelegenheid naar de startlocatie te komen. Iedere deelnemer is verplicht de aanwijzingen van de organisatie op te volgen. Veiligheid gaat voor alles!

Laatste informatie

Via de nieuwsberichten op de website wordt de laatste informatie, zoals watertemperatuur- of kwaliteit, gepubliceerd. Bij grote of urgente wijzigingen worden deelnemers via het opgegeven e-mailadres geïnformeerd.